מבט אל עולמו של הנרקיסיסט

הנרקיסיסט שומר על עצמו

מאמר קצר זה מפנה מבט אל עולמו של הנרקיסיסט עם השאלה כיצד קורה שלא משנה כמה הישגים יש לו ביחסים עם אחרים, קרובים כרחוקים, אין אצלו חוויה מתקנת. כלומר, הוא לא משנה את גישתו ליחסים, גם ליקרים לו ביותר. אצל רובנו, שחווינו תסכולים ואכזבות במהלך התפתחותינו, יש תהליך חיים מתקן על ידי חברים, זוגיות, טיפול נפשי, קשר עם מורה או אדם אחר שתרם לו. אין תהליך כזה אצל מי שהפך לנרקיסיסט. נאמר רבות על נרקיסיזם גלוי ומוחצן ונרקיסיזם סמוי, גם בשני ספריי בנושא (2020, 2022) ועל יחסי תוקפן קורבן ועל מה שהם מעוללים לקורבנות. כאן אני מנסה להבין מה מתחולל בנפשו פנימה, להבין מה לא משתנה. דובר על כך שהנרקיסיסט חווה ריקנות, כי אין יחסי אובייקט תקינים, שכבר בשחר ילדותו הפנה עורף לאם (כאובייקט) ובעצם לכל אחר בכלל, כתגובה והגנה בפני אובייקט לא זמין, חסום, קפוא או עוין.

ההבנה שלי היא שיחסי האובייקט של הנרקיסיסט הם עם האם שלא הייתה, שאיננה, ובהתאם כך הם היחסים שלו בהמשך עם ילדים, בני זוג ואחרים בכלל. הם אינם או שהוא מאיין אותם כדי לשמר את יחסי האובייקט עם האין, ובמקום "האחר" הוא מטפח דמות פנימית אידיאלית בה הוא משקיע ואותה הוא מזין. הוא "מטעין" את עצמו דרך שליטה על אחרים, עימותים, הדוניזם וריגושים, ונראה שהוא עסוק בטיפוח הילד האבוד שבתוכו שהופך ל"חזק" וכל יכול. האחר – ילד, בן/בת זוג – הופך להיות הספק, במקום האם שלא הייתה.

התבוננתי בתופעה ונדהמתי לגלות כמה שהנרקיסיסט שומר על הריקנות בפנים. הוא לא מוכן להכניס אף אחד למקום הזה של האובייקט שלא היה. הוא נשאר בעמדה עוינת ותובענית ומקבל מאחרים דרך סחיטה רגשית. הוא לא יכול להודות שהוא מקבל, כי להכיר בזה זה להיות ביחסים, בהדדיות, ואז ירגיש אכפתיות ומחויבות, מהם הוא מתאמץ להימנע. כך הוא נותר ניזון מריגושים שהוא מייצר ולא מרגשות שבמהותם קשורים ביחסים ובהדדיות עם האחר (relational). הוא עסוק בשליטה ולא באהבה. הוא מצליח לא להכיר בכך שהוא מקבל על ידי שהוא מפחית בערך של מה שקיבל (עושה דוליואציה) – זה לא בדיוק, זה לא חשוב ועל ידי הסברים ורציונליזציות (הוא/היא מתחנפים אלי) ודואג שהאחר יישאר בעל חוב. בעיקר לא להיות מחויב לגמול ולשמור על הניתוק והעליונות האסטרטגית שלו.

אפשר להבין את הרתיעה וההימנעות שלו מקשר עם הדדיות דרך דפוסי ההיקשרות מתורתו של בולבי ולאבחן אצל הנרקיסיסט דפוס חרדתי וחרדתי נמנע, לא-בטוח, שלא מאפשר לו ליצור קשר ולבטוח בו  בלי להיות מאוים. מה הוא האיום? האיום הוא שאם ייתן לעצמו להתמסר ויפתח יחסי תלות ותלות הדדית הוא ילך לאיבוד ויפגוש את טראומת ההזנחה של ילדותו. במקום להתרצות ולהיקשר ולעבור חוויה מתקנת, הוא מפתח עוד ועוד את השליטה והשתלטנות כשהוא מבוצר באג'נדה של אדם צודק ומורם מעם. הילד המוזנח והאבוד הופך להיות מפלצת, אחד שמותר לו הכול.

לשיתוף

להדפסה

תגובות

מאמרים אחרונים

האבל שלא נעשה

האבל שלא נעשה:  הסיפור שאינו נגמר של פוסט-טראומה  בסטיאן: חלמתי חלום נוסף, אבא, על אמא.האב: אני מבין בן, אבל עלינו להמשיך הלאה, נכון?בסטיאן: כן.האב: לכל אחד מאתנו יש…

מבט אל מושג הזהות

 למושג הזהות, או העצמי, יש שורשים המצויים בתחילת דרכה של הסוציולוגיה ובאים לידי ביטוי בתיאוריה של קולי (1902 Cooly,) לפיה, הזהות של האדם נבנית מהשתקפויות החברה בה אדם גדל…

פוסט-טראומה על מלא

פוסט-טראומה  על מלא – התבוננות אישית במצבנו הנפשי אוקטובר 2023 מה שקרה לנו ב 7 באוקטובר 2023 הנו טראומה לאומית קולקטיבית ואישית, כאשר כל מה שהאמנו בו התנפץ…

נפש יהודי

אני מתבונן פה בנושא שכניתי אותו "נפש יהודי" ומבין שהרטוריקה והפרקטיקה שונים לגמרי ולא ברור מי באמת מקיים את האני מאמין היהודי, ואולי יש יותר מפירוש אחד מה זה…

שיח של קורבנות

28.5.2023 מה שמתחולל בארצנו עכשיו משפיע על כולנו, מעמת אותנו עם הפחדים ונקודות העיוורון שלנו, ואולי אנו מרגישים מובסים או מנצחים, ואבוי לניצחון כזה הידוע בשם "ניצחון פירוס".…

שְׁעַת חֶבְרָה

על הצורך האנושי בקשר דוקטור. אני מודה לך. באמת. שמצאת זמן בשבילי. איך אני אסביר לך את הבעיה. אני לא בטוח בכלל שזו בעיה. שאפשר לקרוא לה בעיה.…

רגעים של אמת

מאת כרונוס זהו סיפור על יחסים ועל מה שביניהם. הזמן עובר יקירתי. הוא עובר. הכל עובר. השנים. הנופים מתחלפים. אנחנו מתחלפים. מה את מזמינה היום? אין זמן. אין…

אוהבת כל רגע

זהו סיפור על שאלת הזהות והמושגים בהם אנחנו משתמשים כדי להבין ולספר אותה. א. דוקטור:  אני לא יודעת היכן להתחיל. האם לדבר אתך על הרומן האחרון שלי, או…

תודעת העליונות של הנרקיסיסט

תודעת העליונות של הנרקיסיסט "אנשים בעלי אישיות עם קווים נרקיסיסטיים מאופיינים בראש ובראשונה בתחושת עליונות, פנטזיות גרנדיוזיות וצורך לתדלק באופן תמידי את תחושת הערך העצמי הגבוה שלהם. הם…

בצילו של הנרקיסיסט

בכתיבתי על הנרקיסיזם עד כה (כהן, 2020), עשיתי הבחנה בין הנרקיסיסט המתעלל לבין קורבנותיו שנפגעו ממנו.  המוטיבציה שלי  בהבחנה זו הייתה פרגמטית:  להבין מה קורה בנפש הנפגע ולהתמקד…

התיאטרון של הנרקיסיסט

מי שחי עם נרקיסיסט חווה ומכיר את הדרמה  שהוא מחולל כחלק מהמערכה הגדולה שהוא מנהל מול מי שאינו מוכן למלא את התפקיד שנועד לו. במערכה זו הנרקיסיסט יוצר…

סבלנות

על סבלנות הגדרה. המושג "סבלנות" שגור בדיבור היומיומי, ויש לו משמעות רבה ביחסים ובתקשורת בין בני אדם. ברוח המילון, סבלנות מתוארת כאורך רוח, כעמידות, כיכולת להשהות תגובה, להמתין…

פסיכותרפיה בראי התקופה

המאמר אינו בא להמציא פסיכולוגיה אחרת אלא להציע הבנה ושיטה חדשה, עדכנית, לטיפול במצוקות הנפשיות של בני אדם בתקופתנו. התורות הבסיסיות על התפתחות הילד והאישיות ממשיכות להיות בסיס…

מבט אל העלמה המלנכולית

המאמר נכתב בהשראת מצבי הרוח והמלנכוליה של אמה ברומן "מדאם בובארי" מאת גוסטב פלובר (1957). הרומן הוא סיפור על יחסים מחוץ לנישואין, בתוך מסגרת של חיים פרובינציאלים, הוא…
נגישות