אקהרט טולה ( Eckhart Tolle) מורה רוחני שהופיע ונכנס לתודעה דרך ספר שיצא לאור ב 1999. הספר תורגם לעברית בשם "כוחו של הרגע הזה" – THE POWER OF NOW, ובו טולה מפגיש אותנו עם רעיון הנוכחות ברגע הזה כדרך להשתחרר מהדפוסים התרבותיים והפסיכולוגיים של לחשוב על העבר, להצטער או להתגעגע אליו, ולהשליך את מאווינו אל העתיד שיהיה טוב יותר, או את פחדנו מ"מהעתיד" שמופיע כמאיים. להיות נוכח בהווה לא מכוון לרעיון של "לחיות את הרגע כי מחר נמות" במובן ההדוניסטי, אלא להיות בהווה על בסיס נמשך, בדומה למושג הזמן כמשך (duration) שברגסון הפילוסוף מדבר עליו, שפוטנציאלית אפשר ללמוד לחוש אותו ולשהות בו לאורך זמן. מאחר שהאינרציה הנפשית מושכת את התודעה להרגלים של עבר-הווה-עתיד, קשה להישאר ברגע ההווה לאורך זמן. לכן נחוצה תרגולת והדרכה שאקהרט מספק בספר הנ"ל ובספר הדרכה לתרגול משנת 2002 (Practicing the power of NOW).
אפשר לומר שהתרגול הוא מסע לשינוי דפוסים תרבותיים ופסיכולוגיים שיוצרים קיבעון או פיצול בין חלקי עצמי שמתווכחים וחולקים זה עם זה, וחסרה באדם תחושה של אחדות ושלמות שיכולים להביא למנוחה, נינוחות ונוכחות. הספר נכתב מתוך אותה נוכחות שהמחבר מכוון אליה, ולכן יש לטקסטים השפעה חזקה על מי שמעיין בו ומנסה לתרגל. בעצם, חלקים רבים בספריו עוסקים בקושי להיות ב NOW, כי העכשיו הזה זה כבר לא הרגע הספציפי וזהו; זהו רגע ועוד רגע ועוד רגע בהם המודט שוהה בזמן הווה ולרוב מגלה, למשל, שברגע זה אין סכנה או איום, למרות שיש מקום לחשוב על בעיה שצריך לטפל בה. מעניין שהתרגול יכול לקחת את האדם לעמדה של מחויבות למה שקורה עכשיו, או מה שעליו לעשות עכשיו, ובאופן הזה להיפרד מדפוס של חרדה ממה שיכול לקרות או לא לקרות "בעתיד", או דפוס של דחיינות, למשל. האדם עושה מה שהרגע דורש. כשאוכל – אוכל, כשנוהג-נוהג, כשמשוחח עם מישהו – הוא קשוב, וכך הלאה. ההדרכה עוסקת הרבה במה שמפריע להיות ב NOW. בפוסטים בהמשך אציג מבחר של נקודות שהם חומר למחשבה ותרגול שבהדרגה יכולים לשנות דפוסים פסיכולוגיים מקובעים למה שאני מכנה "דפוס של נוכחות", בו אדם משיל בהדרגה מחסומים, תסריטים ומסכות, ופוגש את עצמו כישות חייה, חופשית ורוטטת.
אני אישית מתרגל קטעים שונים בהדרכה ולאורך זמן אני חווה שינוי עמוק למצב מתמשך של נוכחות. החיים נראים ונחווים אחרת ואינני מוטרד עוד מהזמן. אביא מידי פעם ציטוטים או מסקנות ועיבודים שלי מהתהליך שאני עובר, במחשבה שאני מעין "מתווך" של חומר יקר ערך להתפתחות שזמינה בעקרון לכל אחד.
עוד הערה, למען הסדר הטוב. ההנחיה של היות בהווה אינה חדשה; היא קיימת מכבר בבודהיזם ובזן ובמסורת אחרות. אקהארט טולה מנגיש לנו תפיסה קוהרנטית שהמתעניין יכול לאמץ ולעשות את העבודה הפנימית באופן שיטתי. כחלק מטיפול פסיכולוגי אני מוצא בדרך זו חדשנות ותקווה לשחרור מהדטרמיניזם של העבר ששולט בחיי הנפש שלנו.