מצב של אנומיה חברתית

אנומיה חברתית (בלבול או מבוכה ערכית)

פוסט זה מתמקד לא באדם הפרטי ובחיי הנפש שלו, אלא במצב החברתי בו הוא נמצא וההשלכות של מצב זה על הנפש והתודעה שלו. אני מדבר על תופעה הידועה בסוציולוגיה כ"אנומיה", שהיא מצב של בלבול המתקיים ברמת הפרט והקולקטיב, כאשר נורמות חברתיות אינן ברורות, חלשות, סותרות או נעדרות. מצבים "אנומיים" הם בדרך-כלל תוצאה של שינויים חברתיים חדים שערערו קווים מנחים של ציפיות ודפוסי התנהגות.

זהו מצב חברתי שנוצר מתוך משבר או פירוק של ערכים, סטנדרטים או הנחיות מוסריות כלשהם עבור אנשים, מצב שיכול להתפתח מקונפליקט של מערכות אמונות וגורמת לפירוק קשרים חברתיים ומערערת את היחסים בין הפרט לקהילה. התחושה היא של מבוכה ערכית וחוסר התאמה בין ההנהגה ומה שהיא משדרת והצרכים והעמדות של הפרטים. מצב זה יכול להתבטא בניכור באדם כשהוא מגיע לחוסר יכולת לתפקד ולהשתלב במצבים נורמטיביים של עולמו החברתי כמו למצוא עבודה, למצוא הצלחה במערכות יחסים, לראות אופק ותקווה לעתיד. זהו מצב בו הלכידות והסולידריות החברתית מתערערים ולא יודעים למה לצפות.

אפשר לומר שזהו המצב הקיים עכשיו בארץ. דוגמאות לכך הם המצב שנוצר בחברה על רקע מגפת הקורונה וניהולה על ידי המנהיגים. המסרים המשודרים לציבור אינם אחידים, אינם ברורים ואף סותרים, וכמו ביחסים בתוך משפחה נוכח מסרים כפולים, מרגישים מבולבלים ומחפשים דרכי מילוט מהבלבול ומהקונפליקטים הרגשיים שנוצרים בעקבות זאת. דוגמה נוספת היא המצב הפוליטי שקיים הרבה שנים בארץ בה יש מתחים ושסעים ואין בטחון בשום דרך. במצב כזה הנטייה היא לעתים לדבוק באדם או בדרך שמבטיחה ודאות של שחור-לבן בה מתקיימים טובים ורעים ואויבים שיש להילחם בהם, או להתנתק מהכול ולחיות מתוך ניכור לסביבה ולחברה ולמדינה.

את המושג אנומיה טבע הסוציולוג היהודי-צרפתי אמיל דורקהיים (1897), ובמחקר מופתי הוא הדגים כיצד מצב של אנומיה חברתית משפיעה על הפרטים בחברה, כשחקר את שיעור ההתאבדויות בקבוצות חברתיות שונות ( כמו שייכות אתנית או דתית, מצב משפחתי), והראה שככל הלכידות החברתית של הקבוצה בה אדם נמצא גבוהה יותר יש פחות התאבדויות. הלכידות מתארת מצב ביחסים בו מתקיימת הרגשת שייכות בקבוצה עם מטרות וערכים משותפים. המוטיבציה למחקר הייתה להבין את הקשר בין רמת הלכידות החברתית והאופן שבו החברה שומרת על החברים בה, וזאת במטרה להבין איך החברה מתפקדת כמכלול, מעבר למניעים האישיים של האינדיבידואלים או מבנה האישיות שלהם.

לכידות וסולידריות מוצגים כאן במשמעות דומה. בסוציולוגיה ובפוליטיקה, לפי ויקפדיה, "סולידריות היא "אחווה", רגש של אחדות המבוסס על שותפות של אינטרסים, מטרות או העדפות בין בני אדם. המונח מצביע על היחסים החברתיים הקושרים אנשים אחד לשני".

לשיתוף

להדפסה

תגובות

מחשבות אחרונות

על הכתיבה לפי אוליבר סאקס

על הכתיבה כחלק מהחיים בעקבות אוליבר סאקס אוליבר סאקס (1933- 2015) היה נוירולוג, חוקר וסופר פורה שכתב כל חייו, וספריו פורסמו בשפות שונות. "האיש שחשב שאשתו כובע" הוא…

בימים אלה של אסון

בימים אלה של אסון לאומי שאין לו אח ורע במדינת ישראל, בימים אלה של מאות טרגדיות פרטיות שאין להן מילים, אני, כבת הדור השני לשואה, מסתובבת בתחושה שואתית,…

מותר להרגיש

הערה על הטיפול בנפגעי נרקיסיזם. יש עניין מרכזי אחד אצל הנפגעים מהתעללות נרקיסיסטית, והוא שלא מותר להם להרגיש מה שהם מרגישים. כל הרגשות המותרים קשורים להורים. אסור שיהיה…

להיות מרוצה

להיות מרוצה. האם אפשר להיות מרוצה? להיות מרוצה זה להיות שבע רצון. ברור שלכל אחד יש סיבות שונות להיות לא מרוצה. העבודה, הזוגיות, המשפחה והחברה. יכול להיות לא…

הקוסם מארץ עוץ

הסיפור הזה מתאר מסע של ילדה בשם דורותי שבבית דודתה בו גדלה הרגישה שלא מבינים אותה וחלמה שיום אחד תמצא מי שיבין אותה. כשרוח נושאת אותה הרחק מביתה…

מבט אל הספק

השטן והספק. לא יודע אם יש שטן. אם יש כזה זה אולי להאמין לפחדים שלנו. הספק הוא החריץ דרכו מתגנבים שליחי השטן, מרפים את ידיך, מוצאים לך את…

מדיטציה ונוכחות 18

נוכחות – התבוננות. קל לומר נוכחות. קשה להיות נוכח. ראשית התודעה המותנית- תרבות שמלמדת אותך "לעשות משהו", להתרוצץ לחפש ולמצוא מה שחסר ומה שנדמה לך שחסר לך. חשוב…

נוסחאות של אהבה

נוסחת אהבה 1. אימא לא מרוצה, אז הילדה חושבת שאם היא תצטיין אימא תאהב אותה. ומאז היא מצטיינת בכל דבר שהיא עושה, רק שזה לא מביא לה אהבה…

האני הצודק

האני הצודק. כשאני חושב על החוויה הנפוצה "אני צודק", אני מנסה להבין מה יש בזה אמת ומה יש בזה מטען רגשי עודף שאין לו נגיעה לצדק. כאילו האני…

עולם ללא מילים

בעולם ללא מילים, אם אפשרי בכלל, הכל זורם, רציף, הגבולות בין דברים מטושטשים יותר, זמניים, תלויי מטרה, עולם בלתי קבוע, רעים וטובים משתנים ומתחלפים, אויבים הופכים לידידים וגם…

מדיטציה ונוכחות 17

הזדהות עם המחשבות. כאשר כל מחשבה סופגת את תשומת הלב שלך לחלוטין, זה אומר שאתה מזדהה עם הקול בראש שלך. לאחר מכן מחשבה זו הופכת מושקעת בתחושת עצמי…

הסכמה

אני מבין שהסכמה שלי ובתוכי לכל מה שחוויתי בחיי – היא מפתח ליצירת שלווה ושלום בתוכי. זוהי הדרך האולטימטיבית לשהות ב NOW. כי כל עוד יש מלחמה ומירמור…

על תורת ההתקשרות

תורת ההתקשרות, עוסקת בקשר המתפתח בין הילד להורה המטפל בו במהלך שנות חייו הראשונות, כבונה את התייחסותו של הילד לעולם החברתי הסובב אותו, וכן את תפיסתו העצמית. המסקנה…

הפנטסיה שאימא תשתנה

הפנטזיה שאימא תשתנה מגינה מפני קבלה של ראייה פוגעת של עצמך כמי שאינו ראוי לאהבה ולא אכפת ממנו ולא מוערך. זו הסיבה שהפנטזיה נמשכת אפילו מעבר לילדות. אחיזה…

יום אחד נהיים הורים

ההורים שלי הם…נפלאים, איומים, מתעללים, נחמדים, מגוננים"" "ההורים שלי לא…יודעים לתת מעצמם, לא מפסיקים להטריד, לא רואים אותי" "יש לי רגשות מעורבים ומסובכים עם הוריי. אולי אני תלוי…

מחשבות על אהבה

אהבה אינה "דבר נפרד" מאיתנו, מהחיים או מהעולם. כמו שאלוהות ובריאה אינם מחוץ לקיום. מבחינת בודהא, שלא דיבר כלל על אלוהים, האלוהות היא אימננטית, בתוך בעולם. כך גם…

תום הילדות

תקופת הילדות מאופיינת בחוויה של אחדות בין פנים וחוץ, וכך היא נשמרת לא אחת בזיכרונם של רבים. מצאתי תמיד עניין במעבר של ילד לגיל ההתבגרות. כמטפל עקבתי אחר…

היא צודקת

נניח שהיא צריכה להיות צודקת. זה יכול להיות גם הוא כמובן. צריך להיות צודק. חשוב לה מאד להיות צודקת, ואם מערערים על זה, היא נלחצת ונלחמת. יש גם…

האם בסוף מוצאים אהבה?

  האם בסוף מוצאים אהבה?  מתוך הספר "לבסוף מוצאים אהבה" מאת הארוויל הנדריקס, 2006 "אני מבקש לסכם בקצרה את מה שנאמר בחמשת הפרקים הראשונים. ראשית, אנחנו בוחרים את…

הפחד מהחיים – התבוננות

הפחד מהחיים. הפחד הזה נובע מהדחף של האדם לשלוט בהם, מהחינוך שמושתת רובו ככולו על שליטה, פחד והפחדה שמצמיתים את התנועה החופשית של הילד במרחב שלו. הילד לומד…

חרדת הנגיף

חרדת הנגיף. אנו רגילים לחיות עם "חרדות" מכל הסוגים: חרדת בחינות, חרדת ביצוע, חרדת טיסה, וגם פחדים מסוגים שונים: פחד מכישלון אבל גם פחד מהצלחה, פחד מבדידות אבל…

ארעיות – התבוננות 2

הרגשת זרות וזמניות. זו אינה הרגשה שלילית או לא-נעימה; זאת הרגשה של שחרור מנטייה לחיפוש אובססיבי של שייכות והצמדות, והאשליה של תמידיות וקביעות של כאילו-נצח. זהו חלק מתהליך…

ארעיות – התבוננות 1

.ארעיות. ככל שאני מתקדם בגיל, ואני מתבונן במה שעבר, במקומות פיזיים ורגשיים בהם הייתי, אנשים שהכרתי ונכנסו ויצאו מחיי במהלך הזמן, הורי שהלכו, אחי ואחותי שהלכו, מורים שהיו…

מלכודת הפחד

מלכודת הפחד. טבעו של הפחד הוא קודם כל איום: משהו לא טוב יקרה לך; מאחר שכבר קרו לך דברים לא נעימים, אז הזיכרון הגנרי של הפחד (אירוע, התניה,…

החיים כמסע לגילוי עצמי

אני מבין שהמסע של אדם בחייו, זה לגלות את עצמו. לפעמים הוא יודע את עצמו מוקדם בחייו (כמו מוצרט, דרך כישרונותיו, למשל), ובעיקרון הוא אמור לגלות את עצמו,…

בריאת הנפש והתודעה

עם בריאת העולם (כמתואר בבראשית) נוצרה ונצרבה הנפש והתודעה של האדם סביב שלושה מעשים של אדם: המעשה הראשון הוא אכילה מעץ הדעת, בה אדם מפר איסור של הבורא…

להיות חסר בית

הפסיכולוגיה של חסרי הבית. תמיד היו כאלה. אבל בעשרות השנים האחרונות זה הפך למגיפה. איך ולמה זה קורה? אני חושב שזה קורה די מהר. משהו כנראה מתערער בנפש…

הנרקיסיסט ושותפו לקשר

      הנרקיסיסט ושותפו לקשר: שיח הנרטיבים בין הנרקיסיסט והמְרֵַצֵה (pleaser)  "Despite all the beating he never forgets the master" – מ"ימי הנטישה" מאת פרנטה הנרקיסיסט רוצה…

"רק שתהיו מרוצים!"

על דפוס הריצוי והשלכותיו השליליות פוסט זה אינו מציע תגלית פסיכולוגית חדשה, אלא בא להציג תקריב על  דפוס התנהגות של ריצוי אחרים, דפוס כה שכיח אצל רבים עד שאיננו…

מי חובר לנרקיסיסט?

מי חובר לנרקיסיסט? בהמשך למאמר קודם "צריך שניים לטנגו: מי רוקד עם הנרקיסיסט?" שמציג את אופי היחסים הבעייתי בין הנרקיסיסט לשותפו לקשר, אני משרטט כאן, בהסתמך על מה…

מדיטציה ונוכחות 15

אנחנו נוטים להדבק תוויות לעצמנו ולאחרים, וגם נוטים להאמין בזה. על כך אומר טולה: "האמונה בתווית שמישהו מדביק למצבך הנוכחי והזמני משמרת את המצב, מעצימה אותו והופכת אותו…

מדיטציה ונוכחות 13

פוסט זה מדגיש את החשיבות של היות נוכח כדרך לחוסן אישי. להיות נוכח יכול לבוא במקום כל דפוס אישיות שאדם מגייס בחייו כדי להשפיע או לשלוט בסיטואציה. כשאינך…

השוואה טורדנית-כפייתית

כל עוד עסוקים בהשוואה כפייתית (כלומר, לא מפסיקים להשוות את עצמי, הישגיי, הספקים שלי לסטנדרד או "תקן" כלשהו) – אי אפשר להרגיש טוב ולהיות מרוצים, וכל עוד לא…

עבר-הווה-עתיד

 החיים שלנו מתרחשים במימד הזמן; ככה גם אנחנו חושבים ומרגישים ומתנהלים. רצף זה מוטבע בתודעה האישית והקולקטיבית שלנו בתרבות. לכל אחד יש "יחסים" עם העבר ההווה והעתיד. העתיד…
נגישות