אנומיה חברתית (בלבול או מבוכה ערכית)
פוסט זה מתמקד לא באדם הפרטי ובחיי הנפש שלו, אלא במצב החברתי בו הוא נמצא וההשלכות של מצב זה על הנפש והתודעה שלו. אני מדבר על תופעה הידועה בסוציולוגיה כ"אנומיה", שהיא מצב של בלבול המתקיים ברמת הפרט והקולקטיב, כאשר נורמות חברתיות אינן ברורות, חלשות, סותרות או נעדרות. מצבים "אנומיים" הם בדרך-כלל תוצאה של שינויים חברתיים חדים שערערו קווים מנחים של ציפיות ודפוסי התנהגות.
זהו מצב חברתי שנוצר מתוך משבר או פירוק של ערכים, סטנדרטים או הנחיות מוסריות כלשהם עבור אנשים, מצב שיכול להתפתח מקונפליקט של מערכות אמונות וגורמת לפירוק קשרים חברתיים ומערערת את היחסים בין הפרט לקהילה. התחושה היא של מבוכה ערכית וחוסר התאמה בין ההנהגה ומה שהיא משדרת והצרכים והעמדות של הפרטים. מצב זה יכול להתבטא בניכור באדם כשהוא מגיע לחוסר יכולת לתפקד ולהשתלב במצבים נורמטיביים של עולמו החברתי כמו למצוא עבודה, למצוא הצלחה במערכות יחסים, לראות אופק ותקווה לעתיד. זהו מצב בו הלכידות והסולידריות החברתית מתערערים ולא יודעים למה לצפות.
אפשר לומר שזהו המצב הקיים עכשיו בארץ. דוגמאות לכך הם המצב שנוצר בחברה על רקע מגפת הקורונה וניהולה על ידי המנהיגים. המסרים המשודרים לציבור אינם אחידים, אינם ברורים ואף סותרים, וכמו ביחסים בתוך משפחה נוכח מסרים כפולים, מרגישים מבולבלים ומחפשים דרכי מילוט מהבלבול ומהקונפליקטים הרגשיים שנוצרים בעקבות זאת. דוגמה נוספת היא המצב הפוליטי שקיים הרבה שנים בארץ בה יש מתחים ושסעים ואין בטחון בשום דרך. במצב כזה הנטייה היא לעתים לדבוק באדם או בדרך שמבטיחה ודאות של שחור-לבן בה מתקיימים טובים ורעים ואויבים שיש להילחם בהם, או להתנתק מהכול ולחיות מתוך ניכור לסביבה ולחברה ולמדינה.
את המושג אנומיה טבע הסוציולוג היהודי-צרפתי אמיל דורקהיים (1897), ובמחקר מופתי הוא הדגים כיצד מצב של אנומיה חברתית משפיעה על הפרטים בחברה, כשחקר את שיעור ההתאבדויות בקבוצות חברתיות שונות ( כמו שייכות אתנית או דתית, מצב משפחתי), והראה שככל הלכידות החברתית של הקבוצה בה אדם נמצא גבוהה יותר יש פחות התאבדויות. הלכידות מתארת מצב ביחסים בו מתקיימת הרגשת שייכות בקבוצה עם מטרות וערכים משותפים. המוטיבציה למחקר הייתה להבין את הקשר בין רמת הלכידות החברתית והאופן שבו החברה שומרת על החברים בה, וזאת במטרה להבין איך החברה מתפקדת כמכלול, מעבר למניעים האישיים של האינדיבידואלים או מבנה האישיות שלהם.
לכידות וסולידריות מוצגים כאן במשמעות דומה. בסוציולוגיה ובפוליטיקה, לפי ויקפדיה, "סולידריות היא "אחווה", רגש של אחדות המבוסס על שותפות של אינטרסים, מטרות או העדפות בין בני אדם. המונח מצביע על היחסים החברתיים הקושרים אנשים אחד לשני".