אוהב ואויב: על הזדהות עם התוקפן בעקבות פרנצי

1.3.2024

אוהב ואויב ביחסים:

על הזדהות עם התוקפן בעקבות פרנצי

 

כשאתה אוהב ומעריך מישהו (הורה, בו-זוג) והוא תוקף אותך (פיזית או מילולית) אתה נעשה מבולבל, חצוי, מתקשה להתקרב, רוצה להתרחק. איך מתגברים על הפגיעה והבלבול? בעיקרון לא מתגברים על הפגיעה, אבל מנסים לעשות מניפולציה לנפש שלנו: מאשימים את עצמנו שאנחנו גרמנו לזה, שאנחנו הרעים בסיפור, מנסים להתגונן ולהדוף, אולי מנסים להתרחק וזה לא עוזר, מתנתקים מהקשר, ואז סובלים בפנים מרגשות אשמה וזוכים להתקפות מהפוגע. בעיקרון, מי שאנו אוהבים ומעריכים – אנחנו מזדהים אתו. ואם מדובר בילד או ילדה צעירים בשנים המוקדמות הפגיעה הנפשית  קשה ביותר. היא משאירה חותם בל ימחה בנפשם הרכה. את התופעה, שנקראת  "הזדהות עם התוקפן", תיאור פרנצי (2003, 2013), פסיכואנליטיקאי שעבד עם פרויד. כשהתוקפן שאתה קשור אליו אוהב ואויב אותך, אתה מתערער. זה מה שחווה פרנצי בקשר עם פרויד שהתנגד לרעיון ואף אסר עליו להרצות על זה.

להבנתי, התופעה קיימת גם ברמה הקולקטיבית, עכשיו במדינת ישראל. יש לנו אהבה למדינה והזדהות עימה וסמליה ועם התרבות שספגנו מההורים ומהמורים ומתנועות הנוער. כשאנו מותקפים על ידי נציגנו בכנסת, אנחנו עוברים גם-כן סבל ובלבול, כמו הילד שהורה תקף אותו. הילד המוכה נצמד להורה התוקפן ונשחק בקונפליקט פנימי בלתי פוסק. ההבנה שמחלחלת בחברה שלנו היא, ש"ההורים" (נבחרי העם), אלה שאמורים לדאוג לנו, מפקירים אותנו, מוליכים אותנו שולל, תוקפים אותנו ישירות, משתמשים בנו, מזניחים אותנו או אטומים אלינו. חלק מאתנו כבר  על סף חידלון. כמה קשה זה לכעוס על "ההורים" שאנחנו אוהבים ומזדהים אתם, למחות כנגדם ועוד לתקוף אותם. מה שמוכר לי מטיפול פרטני בקורבנות נרקיסיזם מתחולל לנגד עיננו עכשיו, יום יום, עם הרגשת חוסר אונים שיתוק וקיפאון, מצב טראומטי מתמשך, ללא אופק ותקווה. הנפש אז בוכה, כואבת וזועקת "מאין יבוא עזרי?!" וכבר אנו מתאבלים על כל האובדנים.

מקורות

פרנצי, ש.(2003). בלבול השפות בין המבוגרים לילד. תל אביב: עם עובד.

פרנצי, ש.(2013). היומן הקליני. תל אביב: עם עובד.

שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב print

לשיתוף

להדפסה

תגובות

מאמרים אחרונים

מבט אל מושג הזהות

 למושג הזהות, או העצמי, יש שורשים המצויים בתחילת דרכה של הסוציולוגיה ובאים לידי ביטוי בתיאוריה של קולי (1902 Cooly,) לפיה, הזהות של האדם נבנית מהשתקפויות החברה בה אדם גדל…

פוסט-טראומה על מלא

פוסט-טראומה  על מלא – התבוננות אישית במצבנו הנפשי אוקטובר 2023 מה שקרה לנו ב 7 באוקטובר 2023 הנו טראומה לאומית קולקטיבית ואישית, כאשר כל מה שהאמנו בו התנפץ…

נפש יהודי

אני מתבונן פה בנושא שכניתי אותו "נפש יהודי" ומבין שהרטוריקה והפרקטיקה שונים לגמרי ולא ברור מי באמת מקיים את האני מאמין היהודי, ואולי יש יותר מפירוש אחד מה זה…

שיח של קורבנות

28.5.2023 מה שמתחולל בארצנו עכשיו משפיע על כולנו, מעמת אותנו עם הפחדים ונקודות העיוורון שלנו, ואולי אנו מרגישים מובסים או מנצחים, ואבוי לניצחון כזה הידוע בשם "ניצחון פירוס".…

שְׁעַת חֶבְרָה

על הצורך האנושי בקשר דוקטור. אני מודה לך. באמת. שמצאת זמן בשבילי. איך אני אסביר לך את הבעיה. אני לא בטוח בכלל שזו בעיה. שאפשר לקרוא לה בעיה.…

רגעים של אמת

מאת כרונוס זהו סיפור על יחסים ועל מה שביניהם. הזמן עובר יקירתי. הוא עובר. הכל עובר. השנים. הנופים מתחלפים. אנחנו מתחלפים. מה את מזמינה היום? אין זמן. אין…

אוהבת כל רגע

זהו סיפור על שאלת הזהות והמושגים בהם אנחנו משתמשים כדי להבין ולספר אותה. א. דוקטור:  אני לא יודעת היכן להתחיל. האם לדבר אתך על הרומן האחרון שלי, או…

תודעת העליונות של הנרקיסיסט

תודעת העליונות של הנרקיסיסט "אנשים בעלי אישיות עם קווים נרקיסיסטיים מאופיינים בראש ובראשונה בתחושת עליונות, פנטזיות גרנדיוזיות וצורך לתדלק באופן תמידי את תחושת הערך העצמי הגבוה שלהם. הם…

בצילו של הנרקיסיסט

בכתיבתי על הנרקיסיזם עד כה (כהן, 2020), עשיתי הבחנה בין הנרקיסיסט המתעלל לבין קורבנותיו שנפגעו ממנו.  המוטיבציה שלי  בהבחנה זו הייתה פרגמטית:  להבין מה קורה בנפש הנפגע ולהתמקד…

התיאטרון של הנרקיסיסט

מי שחי עם נרקיסיסט חווה ומכיר את הדרמה  שהוא מחולל כחלק מהמערכה הגדולה שהוא מנהל מול מי שאינו מוכן למלא את התפקיד שנועד לו. במערכה זו הנרקיסיסט יוצר…

סבלנות

על סבלנות הגדרה. המושג "סבלנות" שגור בדיבור היומיומי, ויש לו משמעות רבה ביחסים ובתקשורת בין בני אדם. ברוח המילון, סבלנות מתוארת כאורך רוח, כעמידות, כיכולת להשהות תגובה, להמתין…

פסיכותרפיה בראי התקופה

המאמר אינו בא להמציא פסיכולוגיה אחרת אלא להציע הבנה ושיטה חדשה, עדכנית, לטיפול במצוקות הנפשיות של בני אדם בתקופתנו. התורות הבסיסיות על התפתחות הילד והאישיות ממשיכות להיות בסיס…

מבט אל העלמה המלנכולית

המאמר נכתב בהשראת מצבי הרוח והמלנכוליה של אמה ברומן "מדאם בובארי" מאת גוסטב פלובר (1957). הרומן הוא סיפור על יחסים מחוץ לנישואין, בתוך מסגרת של חיים פרובינציאלים, הוא…
נגישות